User flows. Sau pe ce tobogan vrei să se dea userii tăi

Live Design \ Blog \ User flows. Sau pe ce tobogan vrei să se dea userii tăi

La modul cel mai simplist, acest articol este despre cât de simple putem să facem lucrurile în digital. Fiindcă știm foarte bine că putem să ne scărpinăm în cap cu mâna stângă, cu dreapta, dar și cu piciorul…

E un subiect greu, însă succesul proiectului tău depinde mult de acest pas din proces. Cred că una dintre cele mai înjurate părți ale UX-ului e asta, cu proiectarea de user flows. Mai ales din perspectiva clientului. Când îi pui în față diagramele alea, de zici că-s schema circuitului electric de la Cernavodă, s-ar putea să creadă că-l iei de sus.

Ca să evităm frustrarea, noi am eliminat diagramele din workshopurile cu clienții și le folosim doar ca documente interne. Este un risc asumat, fiindcă e posibil să fim nevoiți să facem rework în etapa de prototipare.

Ce este un user flow

Ce este un user flow

User flow înseamnă ilustrarea drumului pe care îl parcurge un utilizator pentru a finaliza o sarcină în aplicație/site.

User flow-ul ideal

Este atunci când reușești să faci drumul la fel de simplu ca o alunecare pe tobogan. Userul înaintează intuitiv, fără să fie nevoit să se întoarcă sau să întâlnească foarte multe intersecții. Adică are cât mai puține decizii de luat până obține rezultatul pe care-l așteaptă. Dacă nu-ți place metafora cu toboganul, poți să te gândești la un tunel. Ideea e ca userul să nu fie distras de nimic.

Ca să îți fie mai ușor să decizi cum vrei ca un user să facă lucrurile în aplicația sau siteu tău, o să pun mai jos o listă de întrebări de care te poți ajuta:

Întrebări esențiale:

Lucruri elementare:

Întrebări mai grele:

Exigențe:

În funcție de complexitatea și miza proiectului, poți adăuga sau elimina multe întrebări. Un singur lucru mi-aș dori să-l obții după ce ți-ai consumat timpul să citești acest articol lung. Să reușești te detașezi de vizual și să detectezi pe harta proiectului tău drumurile cele mai scurte prin care utilizatorii tăi obțin ce vor și tu ce vrei de la ei.

Vrei să-ți simplifici user flow-urile?
UX/UI Designer
publicat la 9 decembrie 2023