Manifest

Live Design \ Blog \ Manifest

Poate sunt naiv. Dar prima postare de pe acest site este despre convingerea mea că România va performa digital. În zona privată, avem deja produse care au confirmat internațional și apar proiecte funcționale chiar și în partea guvernamentală sau de administrație publică. 

E doar o problemă de timp, nu de bani.

De timp pentru că trebuie să validăm modelele funcționale. Nu de bani pentru că soluțiile tehnologice devin mai accesibile pe zi ce trece.

De ce ne mișcăm încet?

Răspunsul poate părea ușor simplist. Cred că încă ratăm proiectele digitale pentru că nu știm ce și cum să cerem. Iar asta este, în egală măsură, valabil și pentru mediul privat, nu doar la stat. 

La stat, caietele de sarcini sunt scrise, în majoritatea cazurilor, de oameni care încearcă să-și rezolve problemele lor administrative, nu problemele utilizatorilor. În general, problema pusă pe tapet este: cum facem asta. Puțini se întreabă pentru cine facem asta și de ce facem asta. 

În privat, obsesia profitului imediat sau a deadline-urilor strânse domină peisajul. Asta naște obiective generice: să fie executat rapid, să convertească…  Ușor-ușor, ne prindem că specificul ne diferențiază și ne face mai atractivi.

Semne că mergem în direcția bună:

Cum pot ajuta UX și UI în această misiune, de a performa digital?

E foarte simplu. Cred că aici se potrivește cel mai bine celebra: “Măsoară de zece ori și taie o dată”. 

Prin natura lor, aceste două etape din realizarea unui produs digital (UX/UI) te ajută să proiectezi, să vizualizezi și să validezi dacă ceea ce urmează să ceri e o idee bună. Asta înainte să irosești resurse semnificative în development.

Unul dintre motivele pentru care am pornit acest site este de a face accesibilă informația pentru oamenii de decizie din companii și instituții. Să înțeleagă de ce să nu înceapă niciodată un proiect fără UX/UI, să ceară aceste competențe partenerilor care le livrează soluțiile de design și development.  

Să fim încrezători!

UX/UI Designer
publicat la 1 noiembrie 2023